Photographer: www.michaelvanoosten.com
Phone: 0031(0)655574636
Copyright Michael van Oosten
Click the pictures for an enlarged view
Nieuwe kerk Delft
New Church in Delft
Een visioenIn januari 1351 knielt een als zonderling bekend staande bedelaar neer op de Markt in Delft. Zijn naam is broeder Symon. Volgens de ‘Beschrijvinge der Stadt Delft’ uit 1667 komt een zekere Jan Col hem wat eten brengen. Hij wordt door Symon aangesproken met: “O myn uytverkooren live vriendt en siedt dy niet den Hemel open?” Beiden kijken in de lucht en zien daar, volgens de overlevering, een ‘goude Kerck’, gewijd aan Maria.
De bedelaar sterft kort daarop, maar Jan Col blijft dertig jaar lang, telkens op diezelfde januaridag, een ‘schoon licht ende klareheydt’ zien op de plek die broeder Symon heeft gewezen. Hij vindt dat er op die plaats een kerk moet komen. Wanneer twee ‘sonderlinge devote Bagynen’ het verzoek steunen en een van hen bovendien de stigmata van Christus aan het kruis vertoont, besluit het stadsbestuur ‘by consent’ op die plek een kerk te bouwen. Pas wanneer die er staat en gewijd is, verdwijnt het jaarlijkse visioen van Jan Col.
Oude kerk Delft
Old Church in Delft
Hoog boven de oude binnenstad van Delft torenen de vijf karakteristieke spitsen van de Oude Kerk. Het is de oudste parochiekerk van de stad, die aanvankelijk St. Hippolytuskerk heette. De scheefgezakte toren van de Oude Kerk is niet meer de hoogste van de stad. Maar net als in de Middeleeuwen straalt zij nog steeds een markante schoonheid uit. In hun robuuste standvastigheid tonen kerk en toren de plaats van Delft in de geschiedenis.
Voor het officiĆ«le geboortejaar van de kerk wordt 1246 aangehouden, maar de geschiedenis gaat eigenlijk veel verder terug. Honderden jaren voordat graaf Willem II Delft stadsrechten verleende, gingen de bewoners van de nederzetting langs ‘de Delf’ op dezelfde plaats ter kerke. Algemeen wordt aangenomen dat in het jaar 1050 op dezelfde locatie een houten kerk heeft gestaan.
Het was Bartholomeus van der Made die halverwege de dertiende eeuw de eerste verbouwing en uitbreiding van de parochiekerk ter hand nam. Vanaf die tijd droeg de kerk aan de Oude Delft de naam van de patroonheilige van de ‘stichter’: de St. Bartholomeuskerk. De bestaande kerk van tufsteen werd uitgebreid met twee zijbeuken en een koor. Op de uitbreiding door Bartholomeus van der Made volgden in de loop der jaren nog vier bouwfasen die het uiteindelijke aanzicht zouden bepalen. Zoals de bouw van de gothische toren met de gemetselde spits en de vier zijtorentjes (1325 - 1350).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten