Phone: 0031(0)655574636
Click the pictures for an enlarged view
Copyright Michael van Oosten Photography
Zaalverhuur
De Nieuwe Liefde, een initiatief van Huub Oosterhuis, is geopend op 11 februari 2011. Het monumentale pand aan de Da Costakade te Amsterdam is geheel verbouwd en heeft een moderne, inspirerende uitstraling gekregen met behoud van originele aspecten. Naast eigen publieke programmering biedt deze locatie diverse mogelijkheden voor (particuliere en zakelijke) bijeenkomsten en verhuur.Graag denken wij met u mee over de mogelijkheden die het pand te bieden heeft voor uw evenement - of dit nu een congres is, een seminar, een boek- of cd-presentatie, een zakelijk diner, een akoestisch concert of een toneel-, theater- of cabaretvoorstelling.De Nieuwe Liefde ligt in het centrum van Amsterdam (Oud-West) en is uitstekend bereikbaar met de fiets, de auto en het openbaar vervoer. Het pand is rolstoelvriendelijk en biedt plaats aan een Grote Zaal, Kleine Zaal, Koorzaal, Bibliotheek, Foyer en Serre
Mall IV is opgebouwd uit verschillende gezichtspunten van de entree van een gigantisch warenhuis. Kassa’s, schappen en winkelwagentjes vallen over elkaar en versperren de toegang tot het denkbeeldige consumentenparadijs. Het werk is deels ontstaan uit een reactie op de lezing van het boek van de Belgische filosoof Lieven de Cauter, tevens De capsulaire beschaving geheten. De schrijver stelt hierin dat de hedendaagse samenleving in toenemende mate uiteen valt in op zichzelf staande eenheden. Deze noemt hij sociale capsules. Doordat de mobiliteit van de mens oneindig is en hij ‘overal’ kan zijn, blijven er slechts capsules over waarin hij zich ‘thuis’ kan voelen. Beekman illustreert deze capsules en legt ze daarmee ook vast. Al met al kritisch werk over onze moderne maatschappij met alle controlemechanismen waaraan niemand ontkomt, sociale isolatie en buitensluiting.
Walter van Oel (Den Haag, 1942) volgde in Den Haag de mode-studie van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Zijn werken worden gekenmerkt door de sacrale uitstraling en de Oosterse invloeden. Ze stralen rust uit, zijn goed in balans, open en in lagen opgebouwd. Hiermee suggereert Van Oel diepte. Van Oel wil met zijn poëtische abstractie het binnenste binnen van de mens, dat wat ons werkelijk beweegt - bewust of onbewust - met zijn penselen tot uiting brengen. Met tekens, symbolen, fragmenten en hints probeert hij de aanschouwer mee te nemen in een nieuwe beleving. Het is als het ware een nieuwe taal voor universele en tijdloze thema's.
>> In de serre, Koorzaal en kantoortuin van De Nieuwe Liefde hangen een aantal van zijn werken.
Lubertus Jacobus Swaanswijk alias Lucebert (Amsterdam, 1924 – Alkmaar, 1994) was dichter en schilder. Hij woonde tot zijn dertiende in de Amsterdamse Jordaan. Na de lagere school volgde hij lessen aan de Handels-ULO. Hier hadden twee van zijn leraren grote invloed op zijn verdere ontwikkeling in de literatuur. In 1947 raakte Lucebert bevriend met de schilder Karel Appel en de journalist en dichter Gerrit Kouwenaar. In de zomer van 1948 verbleef hij met de Nederlandse schilder Anton Martineau in Les Pavillons-sous-Bois dichtbij Parijs, waar beiden het trappenhuis van een school mochten beschilderen. Tijdens dit verblijf kwam Lucebert tot een nieuwe manier van dichten, met 'veel vrijheden, zowel in de woordkeuze als in de grammatica. (…) De revolutie die zich hier aan mij voltrekt is van een heel bijzondere aard'. Met deze woorden was de experimentele dichter Lucebert geboren. Luceberts betekenis als kunstenaar ligt in de verwerping van vastgeroeste patronen. Op zeer persoonlijke wijze bouwde hij voort op de ontwikkelingen van de CoBrA. De figuren op zijn schilderijen zijn vaak confronterend en schokkend, omdat ze vraagtekens zetten bij alle overgeleverde wetmatigheden van schoonheid en harmonie. Zij weerspiegelen op deernisvolle wijze zowel het monsterlijke als het machteloze in de mens die voorgoed verbannen is uit het paradijs van het naïeve geloof in de vooruitgang.
Kunst
De Nieuwe Liefde heeft door het gehele pand bijzondere kunst aan de wand. De collectie is samengesteld door Art Moves en Els Ottenhof, zakelijk directeur van het Cobra Museum en voorzitter van het bestuur van De Nieuwe Liefde. Er hangen werken van Karel Appel, Tjebbe Beekman, Walter van Oel en Lucebert.Karel Appel (Amsterdam, 1921 – Zürich, 2006) is een van Nederlands bekendste kunstschilders en beeldhouwers van de moderne kunst. Hij genoot zijn opleiding schilderkunst aan de Rijksacademie in Amsterdam. In 1948 behoorde Appel tot de oprichters van de Nederlandse Experimentele Groep en daaropvolgend was hij betrokken bij de oprichting van de CoBrA-beweging.
Door over zijn werk te zeggen dat hij maar wat rotzooide maakte Appel zich impopulair bij de kunstenaars van de expressieve stijl. Echter, deze uitspraak gaf wel aan hoe Appel te werk ging: hij pakte een onderwerp beet en kwam al werkende tot een resultaat. Kenmerkend zijn de vet aangebrachte, felgekleurde en expressionistische toetsen waarin hij de spontaniteit van kindertekeningen vermengt met volwassen intellect, organisatievermogen en het gevoel voor esthetiek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten