Pagina's

zaterdag 29 maart 2014

Beurs van Berlage, Armaturen van Henk Stallinga

Copyright Michael van Oosten
Phone: 0031(0)655574636


Stallinga ontwerpt nieuwe verlichting voor de monumentale Beurs van Berlage, Amsterdam
Speciaal voor de Beurs van Berlage heeft Henk Stallinga nieuwe verlichtingsarmaturen ontworpen. De armaturen zijn onlangs door het gehele monumentale gebouw geïnstalleerd en zijn op maandag 7 april feestelijk in gebruik genomen.
De oude verlichting was aan vervanging toe. Het unieke UNESCO Beursgebouw uit 1903 was te donker en de verlichting voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Er was slecht zicht en de prachtige monumentale ruimten en oorspronkelijke details bleven veelal verborgen in het donker. Stallinga’s armaturen hebben het Beursgebouw ontsluierd en laat haar weer in haar volle pracht zien. 

Het armatuur is ontworpen met oog voor de voor de bijzondere architectuur en het originele lichtplan van H.P. Berlage; punt verlichting met daglicht. 
Met haar naar boven gerichte indirecte licht zet de lamp zichzelf in de schaduw, en maakt de gewelven en details zichtbaar. 








De plafonds van de galerijen worden met al hun details prachtig aangelicht.



Het indirecte licht onthult de indrukwekkende ruimten in het gebouw.



Het indirecte licht weerkaatst tegen de plafonds en gewelven. Dit geeft rust en ruimte. 




De open structuur van het armatuur laat het zicht op het originele metselwerk van de muren optimaal intact. 



Duurzaamheid. De power LED verlichting geeft 5 maal meer licht dan voorgaande armaturen terwijl het verbruik hetzelfde blijft. 






De powerLED behoeft een relatief groot koellichaam voor de afvoer van haar warmte. Bijzonder aan dit ontwerp van Stallinga is dat het koellichaam en het armatuur samenvallen. De koelrib ís het armatuur. 



maandag 24 maart 2014

EBN Energie Bedrijf Nederland utrecht

Copyright Michael van Oosten
Phone: 0031(0)655574636



Met de introductie van lalinea heeft Maars een nieuwe standaard gezet. Nog niet eerder was een systeemwand zo verfijnd ontworpen en toch zo prominent aanwezig. lalinea is samen met ‘s werelds beste architecten ontworpen met een minimalistisch design als uitgangspunt. Om tot dit baanbrekende ontwerp te komen, zijn er nieuwe technieken ontwikkeld. Twee essentiële onderdelen van lalinea zijn gepatenteerd. De profielen van de wand zijn nu zo slank dat ze vrijwel onzichtbaar zijn geworden. Bovendien heeft de wand geen verticale profielen. lalinea maakt elke ruimte onwaarschijnlijk esthetisch, open en transparant.

Een revolutie op elk vlak

lalinea is een dubbele glaswand met een dikte van 100 mm. Het glas is slechts bevestigd aan de horizontale kopse kanten waardoor een doorlopend glasvlak ontstaat met subtiele naden. Ook de andere onderdelen van het systeem zijn verder onder de loep genomen. De deurmodule heeft een geheel nieuw baanbrekend design waardoor de horizontale profielen de belijning van de wand volgen, terwijl de verticale profielen door het glas van de wand worden afgedekt. Hierdoor gaat de deur naadloos over in de wand (flush). De scharnieren zijn geheel onzichtbaar geworden doordat deze verdekt zijn opgenomen in onder- en bovenprofiel. En middels een smal slot is een deurstijl ontworpen die minimale afmetingen kent. Zo draagt elk detail bij aan een ongekend minimalistisch design.